Bent u al zichtbaar bij de World Cup Junioren Enschede ?

Bent u al zichtbaar bij de World Cup Junioren Enschede ?

Bent u al zichtbaar bij de World Cup Junioren Enschede ?
Voor het eerst in de geschiedenis zal er een junioren wereldbekerwedstrijd plaatsvinden op IJsbaan Twente in Enschede. Daar zijn we als Baancommissie Twente erg blij mee. De internationale juniorentop zal op 23 en 24 november 2019 in Enschede aan de start staan. De junioren wereldbekerwedstrijd in Enschede is tevens een plaatsingswedstrijd voor de Jeugd Olympische Spelen (YOG) in Lausanne 2020. Een grote kans dat alle junioren wereldtoppers uit Azië, Europa en Noord-Amerika aanwezig zullen zijn. We verwachten circa 250 schaatsers uit 25 verschillende landen.

Waar wordt om gestreden? De Wereldbeker, klassement over 3 wedstrijden voor junioren waaruit wordt bepaald welke en hoeveel deelnemers afgevaardigd gaan worden. Nederland zal minimaal 5 dames, 5 heren sturen. De wens vanuit topsport is om dit voor Enschede te verhogen, maar hangt van verschillende factoren af. Er worden de volgende afstanden gereden 500, 1000, 1500, 3000, Mass start en Team Sprint. Er zijn leeftijdscategorieën van alle Junioren en Neo- Senioren. In de junioren categorie kan een land zich plaatsen voor de Jeugd Oplympische Spelen (YOG) in Lausanne 2020.

Op de World Cup Junioren kan je als land plaatsen verdienen voor de Youth Olympic Games van het IOC. Er zijn al plaatsten behaald op het WK Junioren van vorig jaar, maar samen met de voorafgaande World Cup Junioren een week eerder in Noorwegen worden de overige plaatsen ingevuld per land. Er zijn nog zeker rond de 20 plaatsen te verdienen. Voor Nederland is het dus zeer belangrijk dat we hier goed presteren. Deze plaatsing geldt niet alleen voor Nederland, maar ook voor alle andere schaatslanden. Hierdoor zal deze World Cup een zeer groot toernooi worden.

Deze World Cup past in het Meerjarenopleidingsplan (MJOP) van de KNSB. Dit is een visie om schaatsers hun hel schaatscarriere te begeleiden. Dit valt in het laatste gedeelte richting het presteren op topniveau. De fase daaronder heet trainen om te presteren en wordt hier op ingezet. Hierbij worden talentvolle rijders getraind dat ze leren presteren op nationaal niveau en kunnen internationaal ervaring op doen. Doordat deze internationale wedstrijd in Enschede is geeft dit een mogelijkheid voor rijders om internationale ervaring op te doen.

In november 2015 was de laatste World Cup Junioren in Nederland. Aan dit toernooi deden voor Nederland onder andere Marcel Bosker en Isabelle van Elst. Marcel Bosker won toen de 1500m, 3000m en de Mass Start en is huidig schaatser van Team TalentNed. Hij is na deze World Cup door gegroeid naar een internationale topper met medaille op het WK allround en een World Cup overwinning bij de senioren afgelopen jaar. Isabelle van Elst heeft afgelopen jaar haar debuut gemaakt bij de senioren World Cup in Hamar op de 500m. Naast Nederlandse rijders stonden ook onder andere de russen Daria Kachanova en Viktor Mustakov, medaille winnaars bij World Cup senioren afgelopen seizoen en de Japanner Tatsuya Shinhama, de 2e rijder onder de 34 seconden.

Kortom de toppers van de toekomst zullen aan de start komen te staan in Enschede!

Belang voor Enschede:

Er is voor Enschede gekozen omdat het een zeer goede baan is. Daar kunnen we onder gelijke omstandigheden goed rijden. Ook staat achter dit evenement een goed en enthousiast Organisatie Comité die ook meerdere wedstrijden organiseert en veel doet op landelijk wedstrijd niveau. Wat verder belangrijk is voor de gemeente Enschede en de regio Twente  dat wij verwachten dat dit de grootste World Cup Junioren ooit in Nederland wordt. De voornaamste reden is dat de plaatsing van de YOG daar aan vast zit. Hierdoor zal elk land rijders uitzenden om zich proberen te plaatsen hiervoor. Alle teams zullen in de week voorafgaand in Enschede aanwezig zijn, want er wordt een combinatie gemaakt met een andere JWC die het weekend eerder is in Noorwegen.

Interesse en of vragen , meld u dan bij het secretariaat.

secretariaat@bctwente.nl

 

Blijf altijd op de hoogte

Als je hieronder je gegevens invult, sturen wij automatisch een email als er een nieuw bericht op de website wordt geplaatst.

Afmelden

Vul hier je e-mail adres in en druk op "Afmelden" om je uit te schrijven voor de mailinglijst.